Espoon Sirkus
Clunker Circus: Ihanan paljon kaikkea
Clunker Circus: Karvanoppasirkus
Sirkus Aikamoinen: Onnellisten maa
Clunker Circus: Karvanoppasirkus
Clunker Circus: Ihanan paljon kaikkea
Sirkus Aikamoinen: Onnellisten maa
Sirkus Aikamoinen: Onnellisten maa
Clunker Circus: Ihanan paljon kaikkea

Sirkuksesta

4.8.2016 Petteri Jakobsson

Kovasti on taas kiirettä pitänyt ja uusi blogiteksti on odottanut syntymistään, pahoittelut siitä. Onnellisten maan näytökset saatiin viime lauantaina pakettiin Tapiolan amfilla ja Karvanoppasirkuksen asukaspuistokiertuekin päättyi tiistaina, kiitos kaikille katsojille, jotka näytöksissä kävitte. Kuin varkain lähti Clunker Circusin uusin esitys, L’Avventura kiertämään kaupunkia. Viime viikolla esityksiä oli Espoon keskuksessa sekä Kalajärvellä. Tänään jouduimme perumaan näytöksen Espoonlahdessa sateen  takia, mutta korvaava näytös järjestetään samalla paikalla 18.8. klo 14.00. Yritän saada viikonloppuna hiukan tekstiä aikaiseksi uudesta esityksestä ja kiertueestamme.

Tämän kertainen blogiteksti ei liity suoranaisesti Espoon Sirkukseen eikä ole omaa käsialaani. Eilen tuli julkisuuteen tieto Jouko Turkan poismenosta. Sen myötä mediassa ja somessa on ollut useita muistokirjoituksia Turkasta. Täytyy todeta, että maailma menetti jälleen yhden hienon taiteilijan. Artikkeleita ja eri ihmisten muistoja lukiessani löysin Kari Niemisen Sirkusteltta- blogista todella sykähdyttävän tekstin, jonka Jouko Turkka on vuonna 1983 kirjoittanut Sirkus Finlandian käsiohjelmaan. En muista, koska olisin lukenut näin hienon luonnehdinnan sirkuksesta. Kylmät väreet menivät lävitseni, kun luin tämän ja sai taas paljon ajatuksia rullaamaan. Sirkus on kyllä hieno taiteenala!

Karin luvalla jaan tämän hienon tekstin teidän kanssa.

Miksi teatterilaiset kadehtivat sirkusta?

Sen kieli on kansainvälinen. Se on aina matkalla. Sen katsojalla ei ole ikää, sukupuolta tai koulutuspohjaa. Jokainen on tuntija. Jokainen voi sijoittaa oman elämäntilanteensa nuorallakävelijän tilanteeseen, norsun komentamiseen tai klovnin toivottomuuteen.

Katsoja kunnioittaa sirkustaiteilijaa toisin kuin näyttelijää. Näyttelijä parhaimmillaan on vain ihminen ja juuri sitä. Sirkustaiteilija osaa sen mitä tavallinen ihminen ei ja ihminen yleensä ei.

Sirkus koskettaa mielikuvitustamme, koska siellä pystytään muuhun kuin maailmassa. Ihminen ei ole siellä sidottu arkeen, lattiaan, maahan. Hän lentää, taikoo, hallitsee tai kumoaa painolait. Sirkus toteuttaa kuvitelmat. Ihminen lannistaa pedot katseellaan ja rohkenee siihen, mistä nähdään painajaisia.

Surkeaa on ajatella lasta, joka ei koskaan olisi nähnyt sirkusta.

Jouko Turkka

(Suora lainaus Sirkus Finlandian ohjelmalehdestä 1983)

Alkuperäinen julkaisu ja paljon muutakin hienoa sirkukseen liittyvää asiaa ja kuvia löytyy Karin Sirkusteltta- blogista . Käykää ihmeessä katsomassa myös Sirkus Finlandian 40. juhlakiertueen esitys.

Espoon Sirkus